Vel gjennomført årsmøte og årskonferanse

11. april blei årskonferansen og årsmøtet for 2024 gjennomført på Sentralen i Oslo. 35 deltakarar frå 23 ulike medlemsorganisasjonar var til stades.

Årets tema for årskonferansen var barrierefri deltaking i det frivillige kulturlivet. Takk til gode innleiarar frå Institutt for samfunnsforsking, Noregs Musikkorps Forbund, Studieforbundet kultur og tradisjon, Unge funksjonshemmede og Frivilligheit Noreg!

Årsmøtet blei opna med helsing frå statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit frå Kultur- og likestillingsdepartementet, etterfulgt av fleire gode spørsmål frå salen.

Årets resolusjon blei samrøystes vedsteke og lyder:

Forskriftsfesting av spillemidler til kulturformål

Økte tippemidler betyr som regel økte tilskudd, men først og fremst hvis du driver med idrett, helse eller beredskap. For store deler av musikk- og kulturlivet betyr økte tippemidler som regel null eller nesten ingen økning. Aktørene må ta statens regning, når spillemidlene brukes som en ekstra sekk med penger for kulturministeren.

Overskuddet til Norsk tipping skal være med å finansiere idrett, humanitære organisasjoner og kultur. I løpet av 2024 vil Kulturdepartementet bruke 1 milliard kroner til kulturformålene som er finansiert av spillemidler. Flere hundre millioner av denne milliarden brukes imidlertid på offentlig kulturproduksjon.

Det bør være et tydelig skille mellom finansiering av formål innenfor musikk- og kulturlivet som behandles i statsbudsjettet, og hva som bør finansieres over spillemidlene. Forskriftene for spillemidler til idrett og til samfunnsnyttige og humanitære gir en helt klar retning for hvordan midlene skal brukes. Både forskrift og forvaltning har gitt overskuddsmottakerne medvirkning, autonomi, forutsigbarhet og handlingsrom. Kulturorganisasjonene trenger det samme.

Spillemidler til kultur må bidra til at nasjonale kulturorganisasjoner gis en selvstendig styring utenfor statsbudsjettet. Det må etableres en forskrift for spillemidler til kulturformål der overskuddet i sin helhet forbeholdes det sivile samfunn, frivilligheten og andre ikke-kommersielle kulturformål. I forskriften må det komme frem at midlene skal finansiere:

1. Bygg, arenaer og utstyr til kunst- og kulturlivet
2. Frivillige organisasjoner for kunst- og kulturlivet
3. Aktiviteter organisert og drevet av det frivillige kulturlivet alene eller sammen med profesjonelle utøvere
4. Andre frivillige organiserte kulturformål

Heile møtelyden samla etter møteslutt.

Forrige
Forrige

Informasjonsmøte Trøndelag kulturkrets

Neste
Neste

Informasjonsmøte Vestland kulturkrets